Sider

søndag 13. februar 2011

Godt og luftig brød, med bl.a. rugmel og linfrø.


Jeg er gjevnlig innom matbloggen Carlie´s Kitchen og får masse inspirasjon derifra. I dag ble jeg fristet av matpakkebrødet som er det nyeste innlegget der. Jeg har endret litt på oppskriften og tilpasset det meg. Og synes dette ble et fantastisk godt brød!! Ikke siste gang jeg lager dette, det er helt sikkert!! 
Brød:
6 dl hvetemel (+1 dl hvis nødvendig)
2 dl havregryn
2 dl sammalt rug grovmalt
0,5 dl linfrø
50 gr gjær
1 ts salt
4 dl vann
1 dl olje

  • Ha alt det tørre i en bolle. 
  • Ha hudtemperert vann og olje i et dl-mål og hell det så over i bollen sammen med det tørre. 
  • Spe på med litt mer mel hvis deigen blir for klissete. 
  • La deigen heve i bollen med plastfolie over seg til dobbel størrelse (ca 30 min). 
  • Ha litt mel på arbeidsbenken, ta deigen ut av bollen, og jobb luften ut av deigen i ca 6-10 min. 
  • Bank/ dytt deigen flat og rull den sammen til en pølse. Legg den med skjøten ned i en smurt brødform. 
  • Strø litt mel over deigen, legg plastfolie over og hev i ytligere 30 min. 
  • Stek på rist nederst i ovnen, ved 200 grader i ca 60 min.  
  • Ha gjerne en ildfastform med litt vann i nederst i ovnen. Det lager en damp i ovnen som gir skorpen en fin sprøhet. 
  • Avkjøl så på rist (uten formen) når brødet er ferdig stekt.

6 kommentarer:

  1. brødet ser superdeilig ut!!

    -svar på spm i min blogg.
    Jeg tror de grå jeg har er av fargen "silvergrå" -evt har de fjernet den grå fra fargene sine.
    Lappene er like fine på begge sider, men på baksiden er teksten speilvendt.

    SvarSlett
  2. ååå nybakt brød! Det så kjempegodt ut! Lurer på om jeg skal bake litt i morgen :))

    SvarSlett
  3. Testes i kveld, gleder meg til nybakt brød til kvelds :)

    SvarSlett
  4. Ene guttungen her (11 år og MEGET kresen på brød) mente dette smakte nesten som boller, og var det beste brødet han hadde smakt ;)

    SvarSlett
  5. Så koselig å høre! Den har falt i smak her i huset også. Da vet du hva du må fylle fryseren med. ;)

    SvarSlett
  6. Veldig godt brød :) Stekte det i leirgryte i steden for vanlig brødform, og det ble også veldig bra! Stekte på 230 grader, 30 min med lokk og ca 25 min uten lokk. Hevde på benken i to omganger, sist i klede og tømte deigen forsiktig over i gryta. Leirgryta forvarmes under siste heving i 30 min.

    SvarSlett